Google

24 Nisan 2009 Cuma

Bal



Bal değerlidir.

Bal son yıllarda ,ihracatta karşılaştığı sorunlardan dolayı ,sabıkalı bir ürün muamelesi görmektedir. Oysa sorun balın içine katkı maddesi konulmuş olmasındadır ,yani bal değerinden hiçbirşey yitirmemiştir. Yurtdışına peynir ihrac etmektede zorlanıyoruz . Bu durum, nasılki bizim peynir tüketmemizi engellemiyorsa bal içinde aynı şey sözkonusudur. Bir üründe sorun çıkması o ürünü tümden hayatımızdan silmemizi gerektirmez. Önemli olan tükettiğimiz gıdaların içeriğinin kontrol ediliyor olması, ne aldığımızı bilmemizdir.
Analiz raporları ile doğal olduğu anlaşılmış bal ,insan sağlığı için son derece yararlıdır. Özelliklede çiçek balı ise bu eşsiz bir iksirdir.
Bal üzerine , bilim adamları tarafından yapılan bazı araştırmaları ve balın sağlığımız için yararlarını sizin için derledik.



Balın beslenme ve iyileştirme özelliği:

Bal basit karbonhidratların kaynağıdır. Balın içeriği :% 17.1 su, % 82.4 karbonhidratlar % 0.5 proteinler ,amino asitler, vitaminler ve minerallerdir.
Ortalama karbonhidrat içeriği ise : Çoğu fruktoz ( % 38.5) ve glikozdan oluşur (%31) Kalan % 12 lik karbonhidratıda maltoz sucroz ve diğer şekerler oluşturur.
Balda degişen oranlarda antioksidan olduğu biliniyor. koyu renk balda antioksidan miktari daha fazladır (Dr Wendy Doyle, British Dietetic Association )
Besin Değeri
Antioksidan içeriği sağılıklı kalmamızı sağlar.Günde bir kaşık bal yememiz vücudumuzun antioksidan gereksinimizi karşılar ve daha güçlü kılar.

Bal yaraları iyileştiriyor. Balın yaraların iyileştirilmesinde kullanılması antik çağlara kadar uzanan bir yöntemdir ve bu tedavi edici özelliği günümüzde modern tedavide yeniden keşfedilmiştir. Dr. Peter Molan (the University of Waikato, New Zealand. )a göre balın yaraların tedavisindeki etkisi birçok rapor ve incelemeye göre çok açıktır.
Dr. Molan balın iyileştirme özelliğini şu şekilde açıklar." Balın antibakteriyel özelliği yaranın enfeksiyonlarını temizlemeye, anti-inflammatory özelliği şişlikleri azaltmaya ve kan dolaşımını normalleştirmeye yardımcı olur ve iyileşmeyi hızlandırır. Balda hücre yenilenmesini teşvik eden enzimler bulunur. buda yaranın iyileşmesi ve yara izinin kaybolmasını hızlandırır.

Yanık tedavisi üzerine yapılan bir çalışmada balın yanıkların kısa sürede iyileştirdiği görülmüştür.
Subrahmanyam (1991) Balın İyileştirici Özellikleri Şöyle Açıklıyor
1-) Antibakteriyel özelliği dolayısıyla enfeksiyonu önleme
2-) yarayı tamamıyla kaplayıp su kaybını ve mikrop bulaşmasını engelleme 3-)baldaki enzimlerin hücre dokusunun düzelmesine katkı sağlaması 4-) ödemi absorbe ederek yarayı temizlemesi
5-) acı ve kaşınmayı önlme kokuyu engelleme.
Efem (1988) Başka bir araştırma göstermiştirki bazı antibiyotik ve merhemlerle iyileştirilemeyen bazı yara ve cilt ülserleri yara üzerine bal tatbik edilerek 7 günde iyileştirilmiştir.



Balla güzelleşin.:

Enzimler
Balda şimdiye kadar oniki değişik enzim olduğu saptanmıştır. Enzimsiz yaşam mümkün olmazdı enzimler bütün biyokimyasal süreci organize eder,yönetir,düzene koyar ve hızlandırır hastalıkları iyileştirir.
Balda ayrıca vücudun ancak az miktarda üretebildiği Chocin maddesi vardır. Bu nedenle bu madde vücuda günde iki,üç gram verilmelidir. Chocin karaciğerin yağ metabolizmasını ayarlar ve bu organın yağ bağlamasını önler.
Amerikan Dental Araştırmalar Birliğinin İllinois Chicago da düzenlenen ‘Oral Sağlık İçin Yararlı Yiyecekler’ konulu sempozyumda, balın diş çürüğünü önlediği ortaya konmuştur.



Eneji Kaynağı Karbonhidrat olarak bir çay kaşığı kadar balda 64 kalori bulunur. Buda vücut kaslarının çalışması için enerji sağlar.
University of Memphis Exercise and Sports Nutrition Laboratory da yapılan sınırlı bir araştırma balın en etkili göstermiştirki baldaki karbonhidratların exersizler için en etkili formu olduğunu göstermiştir.
Araştırmayı yöneten Dr. Richard Kreider e göre diğer şekerlerle kıyaslandığında balın kan şekeri üzerindeki etkisi daha hafiftir...
Balı değerli kılan bir özellikte içeriğindeki pollen oranıdır. Günümüzde pollen tuzaklarıyla arının çiçekten getirdiği pollen kovana girmeden alınmaktadır. Pollen oranı yüksek bal vitamin ve minerallerce çok daha zengindir. ve daha değerlidir.
4. Polenin Faydaları
Genel sağlığın korunması ve vücut direncinin artırılması yanında dengeli beslenme amacıyla da tüketilen polen aşağıdaki hallerde de fayda sağlamaktadır. Ancak nadiren de görülse polen bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durumda polenin kullanılmaması gerekir. Polen;

* Zihinsel ve bedensel yorgunluklarının giderilmesinde,

* Çocukların sağlıklı gelişmesi ve beslenmesinde,

* Düşünme, araştırma ve çalışma gücünün artırılmasında,

* Sporcuların ve yarış hayvanlarının performanslarının artırılmasında,

* Kansızlığın giderilmesinde,

* Karaciğer, prostat ve kanser hastalıklarında faydalıdır
(Tarım Bakanlığı Kaynaklarından.)