Google

18 Mart 2009 Çarşamba

Polen ve Faydaları

Polen Nedir:
Bal makineleri olarak yaratılan küçük bal arıları vasıtasıyla bizlere ikram edilen harika besinlerden biri de “polen” dediğimiz çiçek tozlarıdır. Polen; yeryüzünde bulunan binlerce tür çiçeğin cinsiyet hücreleri olup, bitkiler bu tozlar sayesinde nesillerinin devamını sağlarlar. Balarıları da bitkilerin üremesinde aktif rol oynayan taşıyıcılardandır. Balarıları çiçekli bitkilerden bal özü (nektar) toplarken aynı zamanda çiçek tozlarını, yani polen zerreciklerini de arka bacaklarındaki polen sepetçiklerine doldururlar. Bu tozlar arılar tarafından kovana getirilirken özel bir madde ile yapıştırılarak polen tanecikleri haline getirilir. (her bir polen taneciği yüz bin ila beş milyon adet polen zerreciğinden oluşmuştur.) Petek gözlerine depo edilen zengin vitamin, mineral madde ve protein kaynağı olan bu harika besin ile arılar yavrularını besler. Başka bir deyişle “polen arıların ekmeğidir.”


Kullanılması:
Polen zerreleri hayat için lüzumlu ( Vital) maddeleri ihtiva ederler. Bu zerrecikler üç tabakadan müteşekkil polen kabuğu içerisinde uzun müddet canlılıklarını ve besin değerlerini muhafaza ederler. Bu kabuklar tatlı ortamlarda daha kolay çatladığı için tatlı maddelerle, özellikle balla birlikte alınması tavsiye edilir. Ilık süte katarak da alınabilir. (her hangi bir şeye karıştırmadan saf haliyle de yene bilir.)Ayrıca bir kahve kaşığı öğütülmüş polen taze bir yumurta sarısı iyice karıştırılıp yarım kaşık bal ilave edilerek karıştırılır ve hemen yüz ve boyna sürülürse cilt için harika bir bakım kremi elde edilmiş olur.DüzelerDünya literatüründe farklı tavsiyeler bulunmakla beraber ideal düze;
- 3 yaşından 5 yaşına kadar günde 12 gram (2 tatlı kaşığı)- 6 yaşından 12 yaşına kadar günde 16gram (3 tatlı kaşığı)- Yetişkinler günde20 gram (4 tatlı kaşığı)- Bazı özel durumlarda günde 35 gramlık “şok” düze uygulana bilir.- ideal bir kür en az 2 ay sürmelidir.
Bu kürleri özellikle mevsim başlangıçlarında olmak üzere senede birkaç kere tekrar etmek faydalı olacaktır. Bütün yıl boyunca alınması da tavsiye edilir. Fer Polen’i aç karnına, kahvaltıdan 15 dakika önce almanızı tavsiye ederiz. Günlük düze bir seferde alınabileceği gibi, kahvaltı ve öğle –akşam yemeklerinden önce de bölünmüş düzeler halinde alınabilir.


Muhafazası:
Serin ve rutubetsiz bir yerde tercihen ambalajı içinde buzdolabında muhafaza ediniz. Cam kavanozdaki polenleri ise kapalı şekilde buzdolabında saklayınız.
Alerji:
Arıların topladıkları polenler hiçbir zaman, bitkilerin tozlaşmasıyla ilgili olarak havada serbest halde uçuşan anemofil polenlerin solunum yoluyla yaptıkları alerjiyi yapmazlar. Kötü beslenme durumlarında polen kürlerinin faydası görülür. Bilinen tehlikeli etkisi yoktur. -Kısaca Fer Polen insan hayatı için gerekli nitelikteki vitamin, protein ve amino asitleri bünyesinde yoğunlaştıran çok zengin ve harika bir besin maddesidir. Bağırsakların polisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder